Bucegi utca 21. szám
Rövid leírás:
A Nagyvárad-Kolozsvár főút mentén fekvő kisváros a megyeszékhelytől 39 kilométerre található. Első okleveles említése 1291-93-ban villa Elusd alakban jelenik meg, 1332-ben Elesd, majd 1406-ban Eleesd, a magyar Éles személynévből származik.

A református istenházát 1789-1792 között építették, amely 1853-ban beszakadt, így a tornyát kivéve teljes egészében át kellett építeni. A munkálatok 1904-1906 között zajlottak, amelyek végére a templom szecessziós jegyeket kapott, tervezője Nagy Sándor nagyváradi építészmérnök révén.

Az egyhajós, bádogborítású, kontyolt nyeregtetős templom tornya a nyugati homlokzat előtt áll. A 24 méter magas, robusztus torony négyszögletű oldalait lizénák és falsávok díszítik. A tornyot pedig övpárkányok tagolják, a félköríves záródású bejárat fölött egy kerek, keretezett világítóablak található. Az első emelet lizénáit íves keresztsávok kötik össze, középen geometrikus díszítéssel, a tükör alsó részén apró ablaknyílással. A lizénák alsó részét korong formájú rátétek díszítik. A torony második emeltének kanellúrázott lizénái függönyszerű fejezetben végződnek, közöttük, minden oldalon félköríves záródású, vállakra futó félköríves szemöldökű, keretelt ablakokkal, alattuk fogazott ívsorral, amely az övprákányban folytatódik. A torony legfelső szintje egy nyolcoldalú kisebb torony, amelyen félköríves záródású ablakok és süvegszerű sisak látható.