Dés, Strada Bobâlna
Rövid leírás:
Az egykori Szent István király plébániatemplom a 15. század utolsó negyedében épült, s részben az Erdélyben számos hasonló korú templom építkezésénél is meghatározó koldulórendi szerzetes, János testvér építőműhelyének közreműködésével. A templom nyugati tornyának négyfiatornyos sisakja – korabeli ábrázolások szerint már a 16. század végére kiépült. Az építés idejéből Mária fogantatása és a Szent Keresztről elnevezett oltárairól van adat.
Az egyterű, belső falpilléres hajóhoz, a nyolcszög három oldalával záródó poligonális szentély csatlakozik. A hajó gótikus boltozata elpusztult, helyén kazettás síkmennyezet látható. A szentély későközépkori keresztboltozata ép. A nyugati orgonakarzat a síkmennyezettel egy időben, a 18. században épült ki. Az épület ékessége a bélletes nyugati és a déli kapu, illetve a hajót és a szentélyt bevilágító 4+3 keskeny gótikus bélletes kőablak.
A szentélyhez észak felől emeletes sekrestye is épült. Földszintje fölé kereszt-, emeletére pedig hálóboltozat feszül. A sekrestye emeletének keleti oldalát attraktív háromosztatú halhólyagos kőrácsos ablak díszíti.

Marcius

Óvár (0.361 km)