Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 9,175'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,247'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Állomás (Garii) utca, 32. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A jelenlegi református templom a 14. században épült. Egyetlen gótikus eleme a nyugati oldalán befalazott ajtó. A templomot a 18. század végén teljesen átalakították. A hajdani szentélyt szegmensíves fallal és hozzáépített karzattal látták el, a nyugati végében pedig tornyot építettek a harangoknak. Új ajtókat és ablakokat vágtak rá, így teljesen elveszítette középkori jegyeit. Az átalakítás emlékét a mennyezeti rozetta őrzi. A keleti karzatra 1837-ben került orgona. A második világháborúban az egyházközség teljes irattára megsemmisült.
Az egyhajós istenháza nyugati homlokzata előtt áll a torony, sarkai lekerekítettek. Egyenes záródású ajtaja fölött ovális ablakok nyilnak, a koronázópárkány fölött timpanonnal. A felső emelet széleit lábazatos, fejezetes pilaszterek díszítik, oldalanként egy-egy keretelt, nagyméretű, zsalugáteres ablakkal, könyöklőpárkánnyal és szegmensíves szemöldökkel. Magas, barokkos, lanternás toronysisakja alatt óraíves párkány fut körbe, amelyben Müller János budapesti órásmester időmérője helyezkedik el. A síkmennyezetű hajót kívülről támpillérek erősítik, keleti végén találjuk az egyenes záródású, orgonakarzatot, amelyet fejezetes oszlopokon nyugvó szegmensíves árkádok tartanak, fölöttük zárókő, közöttük pedig stukkó füzérdíszek vannak. A mellvédet frízsorok díszítik. A szószék a déli falon található, az úrasztalát korláttal vették körbe.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-12-10 21:47:41
 
 

Állapotjelentések

2014.04.27 15:18 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 9,175' E 21° 55,240' - egyéb

Nagyon jó állapotban van kívül-belül. 5 azért nem adtam mert a renoválást nincs befejezve és maradtak javítani való részek.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.