Szabadság tér (Piaţa Libertăţii) 4. - a fő téren, az út északi oldalán, modern épületek között.
Rövid leírás:
A középkori eredetű településről és templomáról a fennmaradt írott források először a 14. század első harmadában emlékeznek meg. A település birtokosa a magyar és erdélyi történelemben jelentős szerepet játszó Bethlen család volt, az ún. Bethleni-ágnak ez volt ősi fészke. A templom sorsa is évszázadokig összefonódott kegyuraival és támogatóival, a Bethlenekkel.

A ma álló épület feltehetőleg a 15. század végén épült, keletelt tengellyel. Szerkezete egyszerű: nyugaton torony, téglalap alakú templomhajó, melyhez csúcsíves diadalívvel csatlakozik a valamivel keskenyebb, poligonális záródású, támpilléres szentély.

A templom a 16. században az unitáriusoké lett, majd 1615-20 környékén vették birtokba a ma is tulajdonos reformátusok. 1771-72-ben Bethlen Lajos megbízásából az épületet barokk stílusban felújították. Ekkor készült pl. a hajó boltozata, új padlója és a diadalívhez támaszkodó kő szószéke. A torony - a korábbi fa harangtorony lebontása után - 1847-1854. között készült, részben az akkor már romos szészármai középkori templom köveinek, faragványainak felhasználásával, kapujának e toronyba való áthelyezésével. Ugyancsak Szészármáról származik a templom mai déli főkapujának díszes gótikus kerete. A torony emeleti ablakai valószínűleg neogótikus alkotások.
A templom hajóját és szentélyét gótikus kőkeretes ablakok világítják meg, de több egyéb gót kőfaragvány (szentségfülke, ülőfülke) is megmaradt. A hajó belsejének falába építve, másodlagos helyzetben, a Bethlen család több tagjának kora-újkori sírköve látható.

Bethlen-kastély (0.191 km)
Kudu vára (2.598 km)