Breaza
Rövid leírás:
A pápai tizedjegyzék tanúsága szerint a falunak már 1332-ben plébániatemploma volt. A ma is álló, - akkor még torony nélküli - sokszögzáródású szentélyben végződő templom a 15. század végén, 1490 körül épült. A hajót és a szentélyt ma egyaránt síkmennyezet fedi, ám a templom homlokzati falait támasztó kétlépcsős támpillérek alapján joggal következtethetünk egy gótikus boltozat egykori létére. Középkori ablakait a megnagyobbított 18-19. századiak valószínűleg teljesen elpusztították. Az újabb renoválások (1854, 1894) során igen töredékesen előkerült az egykori sekrestyébe vezető középkori ajtó. A nyugati homlokzathoz tapadó tornyot 1894-ben emelték. A templom belső terének ékessége a 18. század végén, vagy a 19. század első éveiben készített, a Bánffy család címerével díszített kehely alakú márványból készült copf stílusú festett szószékkosár és a vele egykorú szószékkorona, valamint az 1868-ban készített orgona (Takácsy Ignácz, Marosvásárhely).
Marcius

Huszár-kastély (4.271 km)