Ukrajna
Benya
Rövid leírás:
A falu temploma a település keleti végén az országút és a Borzsava folyó mellett épült fel a 14. század második felében. A maga idejében tekintélyes méretű egyházat az 1593-ban református hitre tért közösség kis átalakításokkal használta tovább. A templom sokszög-záródású szentélyéhez szélesebb, téglalap alaprajzú hajó és támpillérekkel erősített torony csatlakozik. A szentélyt egykor boltozat fedte, amely a lengyel betörés alkalmával, 1657-ben pusztulhatott el. Erről az 1670-es helyreállításnak emléket állító felirat tanúskodott a hajó kazettás mennyezetén. Az épület nyílásai közül a torony ablakai valamint a hajóba nyíló, hengertagos nyugati kapuja maradtak meg a legépebben. A későbbi átalakítások a hajó és a szentély festett famennyezete mellett a templom népi barokk berendezését is eltüntették, a diadalív északi oldalához épült szószék díszes, faragott, fűrészelt szószékkoronájával együtt. Az 1930-as években a csehszlovák állam támogatásával új berendezés (padok, szószék, úrasztala) és dongaívű famennyezet készült. Az utolsó nagyobb mérvű beavatkozást az 1940-es évek tűzvészében elpusztult tető pótlása jelentette. Ekkor épült a hajó és a szentély lapos hajlású, másodlagosan felhasznált elemeket tartalmazó, háromállószékes tetőzete.
sebijo

Egy nagyon szép állapotban lévő templom a falu keleti részén.