Bánffyhunyad, Piactér
Rövid leírás:
1332-ben Hunad ,1337-ben Hunyad, 1437-ben már oppidum Hwnyad –ként szerepel. 1522-ban a Sebesvár vidékét birtokló Bánffyak neve is megjelenik, midőn Banfy Hwnyadya-ként említik.
A templom az 1235-ben szentté avatott Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére volt szentelve, ami egyben 13.sz-i eredetét is alátámasztja. 1561-ben Hunyadi Demeter ,a későbbi unitárius püspök papsága idején unitáriussá válik, az idők során azonban a Bánffyak révén, végleg reformátussá .
Kalotaszeg méretre legnagyobb temploma a piactéren áll. Sajátságos,bástyaszerű zömök tornya, alacsony templomhajója és magasra emelkedő szentélye. A három rész három különböző korszak emléke.
A hajónál jóval magasabb poligonális záródású szentélyt hat nagyméretű kétosztatú mérműves ablak világítja meg. Legnyugatibb támpillérén az építésére utaló 1483-as évszám olvasható. A szentély eredeti boltozatát az 1765-ös kalotaszegi földrengés után még megjavították, de hamarosan elbontották és 1780-ra már elkészült az Umling Lőrinc és János által jegyzett 111 táblából álló festett kazettás mennyezet. A mestertábla felirata:
„Ao. 1780. Eszten. Gyalai K. István Prédikátorságában, Tzutza Istv. Curatorságában, Lukács István Biroságában, Tsonka János és Mezeji János Egyházfiságokban Isten Ditsőségéhez való buzgóságából a B.-Hunyadi Ref. Eklésia maga költségével készitette ezt a Mennyezetet Kolozsvári Asztalos Lőrincz János által…”
Az egyterű hajót – mely valószínűleg soha nem volt boltozott – délről négy kisebb méretű rézsűs bélletű ablak világítja meg. A déli bejárati kapun, valamint a hajófalon lévő emléktáblán az 1772-es évszám szerepel – mely már az újjáépítés időpontját jelöli. A hajó mennyezetfestménye ismeretlen kolozsvári asztalos munkája 1705-ből.
Az 1759-es, Sipos Dávid faragta kőszószéket a lebontott drági templomból 1971-ben hozták át Bánffyhunyadra.
Az egymanuálos, fújtatós orgonát Kolonics István orgonakészítő mester készítette 1874-ben.
A zömök torony építésének idejét a 15.sz végére teszik, amikor a templomok megerősítése a török betörések miatt egyre szükségesebbé válik. A torony földszinti faltestét hevederívekkel kiváltott nyílásokkal könnyítették, melyek közül a hármat (a déli kivételével) az idők során befalazták. Toronysisakja négy fiatornyos zsindelyes fedésű, mely a 18. században készült.

Marcius

Barcsay-kastély (0.697 km)