Petőfi Sándor utca, 53. szám
Rövid leírás:
A település 1213-ben Baluc néven már a Váradi Regestrumban feltűnik, amely a Balog személynév alakváltozásaiból jött létre. A települést 1404-ben már Balyok néven találjuk meg. Temploma is igen régi, már a 13. században állt és eredetileg román stílusban épült. Ez a mai templom keleti részében található. Az istenháza jelentős átalakításon ment át a 16. században, a boltív helyett ekkor került rá síkmennyezet és ekkor épült a főhajó, illetve az, az X alakban záródó harangláb, amely a templom ma is látható érdekességei közé tartozik. A haranglábat körbeépítették falakkal a 17. század végéig, négy átépítés után nyerte el mai alakját. Az ablakokat 1790-ben szélesítették, 1791-ben a mennyezetet, 1821-ben új toronysüveget kapott, 1895-ben pedig a déli portikusz irányában kibővítették, s onnan nyílik a főbejárat. Itt épület meg az orgonakarzat.
A tornyot 1947 vihar rongálta meg, helyébe 1957-ben került új torony közadakozásból. A hajó T alakú, nyugati homlokzata előtt áll a torony. A falakat lépcsőzetes támpillérek erősítik. Az ablakok szegmensíves záródásúak. A torony párkánya magasan helyezkedik el, négy oldalán egy kerek, fölötte egy szemöldökkel ellátott félköríves záródású ablak található. A legfelső szinten páros, könyöklőpárkánnyal ellátott zsalugáteres ablak látható. Lanternás, barokkos toronysisakja alatt óraíves párkány húzódik. Az X formájú harangláb érdekessége, hogy tölgyfagerendákból úgy szerkesztették meg, hogy egyetlen falra sem támaszkodik és semmiféle vas sincs benne. A hajó kazettás, síkmennyezetű. A keleti rész, amely a középkori templom vagy kápolna lehetett, keskenyebb és alacsonyabb, kívül egy nyolcszög három oldalával záródik, itt található a kisebbik karzat, északi és déli oldalán egy-egy terméskővel berakott ajtó helye látszik. Három ablaka közül kettő délre, egy északra néz. A szószék fából készült, és ugyancsak északi oldalon áll. Orgonáját Wegenstein Richárd készítette 1934-ben.

Vármaradvány (9.023 km)
Fráter-kúria (11.726 km)