Bálványosváralja 354 szám
Rövid leírás:
A település először 1291-ben Balwanius néven bukkan fel, amely nyilván az itt lévő vár neve lehetett, a 1308-ban azonban már feltűnik az alatta elterülő falu is villa Varallya néven.
Középkori templomáról két korai adat ismeretes: 1332-34 között Pál nevű plébánosa 32 dénárt, majd 3 garast, illetve 8 garast fizet; illetve 1457-ben és 1643-ban Máriáról is nevezik a falut, ami csak Szűz Mária tiszteletére szentelt templomától származhatott.
Keletkezésének idejét a korai gótika korára teszik: 1260 körül épülhetett. XIII. századi eredetét erősíti meg mindenekelőtt az apszis keleti falának közepén nyíló késő román stílusú ablaka, a Katalin kerék, a diadalívet tartó két faragott kőoszlop, és a déli kapuzat kőkerete. A méreteiben is jelentős templom szentélyét a hajótól félköríves diadalív választja el, mely két oldalon a falpillérekből kiemelkedő, vastag féloszlopra támaszkodik, amelyeknek fejezete a korai gótika stílusát idézi.
Széles ablakai megőrizték középkori formáikat.Tornyát a XV. században építették, majd 1643-ban, I Rákóczi György támogatásával újítottak meg. Az Umling-műhelyből származó barokk templomi bútorzatból csak a szószékkorona maradt meg. A faragott kőszószék Sípos Dávid munkája 1765-ből. Jelenlegi bútorzata és orgonája egyaránt modern. 1761-ből, illetve 1893-ból ismert felújításai során sikerült megőrizni a templom középkori jellegzetességeit.

Forrás: Kádár József: Szolnok-Doboka vármegye monográfiája. II. k. Dés, 1901.
Szabó T. Attila: Szolnok-Doboka magyarsága. Kolozsvár, 1944.