A képek forrása: Szeder László / wikipedia

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Tomášovce
A település magyar neve: Balogtamási
Cím: A falu nyugati végében a temető fölött, domboldalban.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az árpád-kori eredetű, Balog-völgyi kisközségről a fennmaradt írott források először a 13. században emlékeznek meg.

Református terem temploma 1820-ban épült a község fölött húzódó domb hátán. Kontyolt nyeregtetős, téglalap alaprajzú, nyugat-keleti hossztengelyű terét szegment íves boltozattal fedték le. Négyszög alaprajzú tornya, amely alatt a főbejárat is nyílik, a templom déli homlokfalához épült. Terét szegmentíves ablakok világítják meg. A hajó keleti végében épült, fa lábakon álló karzaton 20. század eleji orgonát találunk.

Érdekesek a XIX. században készült, s még megörökíthető állapotban fennmaradt faragott fejfák a temetőben.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)