Apátkeresztúr, 13. szám
Rövid leírás:
A Margitta-Székelyhíd műút mentén fekvő kis magyar falu a 14. századi krónikákban tűnik fel először Kerezthur néven, utalva ezzel középkori apátságára, mely a település nevét adta.

A falu református temploma 1871-ben eklektikus stílusban épült. Az egyhajós istenháza déli oldalán áll a torony, mely lizénás, tükrös díszítésű, egyenes záródású ajtaja szegmensíves tükörben helyezkedik el, fölötte szegmensíves ablakkal. A következő tükörben félkör alakú ablak található, a legfelsőben pedig zsalugáteres ablakok vannak, fölöttük, a toronysisak alatt óraíves párkánnyal. A hajó koronázópárkánya ráfut a toronyra, alatta tört ívű vakárkádsor húzódik.
A hajó ablakai szegmensíves záródásúak, a keleti homlokzaton is ajtó nyílik. A hajó sík deszkamennyezetű. A karzatot faragott oszlop tartja. A szószék a nyugati falon van, az úrasztalát pedig korlát keretezi.