Apanagyfalu 38. A falu közepén, a fő utca nyugati oldalán áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról az első, fennmaradt írott forrás a 13. századból emlékezik meg. Ekkor már annak az Apa comesnek birtoka, akinek leszármazottai - Apafi néven - Erdély több vezető tisztségviselőjét és az önálló fejedelemség két utolsó uralkodóját is adták. A 15. században a mezővárosi fejlődés útjára lépő település az Apafiaktól a 17. században a Bethlen, később a Bánffy család birtokába került.

A falu templomának korai történetéről keveset tudunk. A 14. században már állt, kegyurai az Apafi család tagjai voltak. A ma látható templom a 15. század közepén épült gótikus stílusban. A keletelt tengelyű épület négyszög alakú, ma síkmennyezetes hajóból és ehhez diadalívvel csatlakozó, poligonális záródású, gótikus kőrácsos ablakokkal megvilágított szentélyből áll, melynek csúcsíves boltozata máig épen fennmaradt. Eredetileg a hajó is boltozott tér volt, melynek ma látható nyomai mindössze az egykori boltozat vállkövei. A mai sík mennyezet a templom 1750 körüli, barokk átépítésekor készült, akárcsak a szép, faragott szószékkorona és a templom mai déli főbejárata.
A hajó nyugati falához fa orgonakarzat csatlakozik, amelyen egy igen értékes, 18. századi barokk orgonát helyeztek el.

A templomkertben, az épülettől délkeletre tölgyfából ácsolt, szoknyás, zsindelyfedésű harangtorony áll.

Bethlen-kastély (9.099 km)
Kudu vára (9.654 km)