Ant, 180. szám
Rövid leírás:
A ma közigazgatásilag Keményfok (adminisztratívan kijelölt román nevén: Avram Iancu) községhez tartozó, kis magyar falu, Ant az Arad-Nagyvárad főút mentén fekszik. Bihar megye legdélebbi határtelepülése, amelynek első okleveles említése a 1353-ból származik, Ont néven, 1453-tól Anth, majd Ant, amely Becsegergely nemzetség családfáján gyakorta szerepelő név.

A település református temploma 1862-ben épült klasszicista stílusban. Tornya egy villámcsapás miatt rongálódott meg 1889-ben. Új tornyot 1890-nem kapott az istenháza, amely 1940-ben ismét csak ledőlt, beszakítva a templom mennyezetét, összetörve az úrasztalát. A kárt hamar kijavították.

A templom egyhajós, délnyugati homlokzattornyos, kontyolt nyeregtetős, délnyugati homlokzatát fejezetes pilaszterek tagolják, a főpárkány fölött pedig timpanon díszíti. A torony alatti bejárat fölött egy szegmensíves záródású, szemöldökös, könyöklőpárkányos, nagy keretelt ablak található. A torony két oldalán a főhomlokzat íves vonalú oromzattal záródik, oszlopos végein urnával (a bal oldali hiányzik). A torony felső emeltén félköríves záródású, keretelt ablakok vannak, széleiket fejezetes pilaszteres díszítik. A sisak alatt óraíves párkány található. A hajó oldalhomlokzatai lizénás-tükrös tagolásúak, szegmensíves záródású, keretelt ablakokkal. A hajónak síkmennyezete van, alatta párkány fut körbe. A templom két végében vastag oszlopokon nyugvó karzatok találhatóak, a torony alattin épült meg az orgona. Az úrasztalát korlát övezi.

Csak kívülről tudtuk megnézni, mert a kulcsos nénit nem találtuk.

Tisza-kastély (13.865 km)