Cím:
A falu belterületének K-i szélén, közvetlenül a híres körtemplom mellett, azzal azonos telken áll. Elérhetőségei: Cím: Independentei út 7, Algyógy 335400, Hunyad megye (Str. Independentei nr. 7, Geoagiu 335400, HD, Romania) E-mail: algyogy@ike.ro
Rövid leírás:
A Maros jobb oldalán a hegyek lábánál de sík területen található a község, amelynek egykor központi helyén, egy park és gyümölcsös nagyméretű telken található a református egyház sajátos intézménye: egy református ifjúsági tábor. A területen négy épület áll. Az egyik egy régi, lebontott református templom helyén a harmincas években Debreceni László által tervezett kisméretű templom, torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület. Külső támpillérei ellenére síkmennyezetes lefedésű. Sajátossága az épületnek, hogy római sírkövek és sírépület-szobrok, valamint gótikus ablakok kerültek beépítésre a század elején már elpusztult református templomokból.
A másik épület az egykori parókia bővítésével keletkezett ifjúsági tábor épülete, részben szálláshely, részben konyha és étterem.
A harmadik épület egy lakóházból átalakított szálláshely.
A negyedik rendkívüli történeti értékkel bíró épület egy kerek templom, (honlaponkon lévő adatlapja: http://muemlekem.hu/hatareset?id=213 ) amelynek eredete minden bizonnyal a honfoglalásig megy vissza. A szabályos köralaprajz keleti oldalán enyhe kitüremkedés -szentély- található. A templomon az ajtó nyilvánvalóan gótika idején beszűkített csúcsíves ajtó, valószínű mögötte vagy a falban befalazva egy bélletes kapu található. A templomot és környezetét 1998. nyarán régészetileg kutatták. A templom viszonylag magas belső terét egy későbbi gerendás födémmel megosztották, ami ma már korhadt állapotban van. E fölött nyílnak a kisméretű rézsűs ablakok. A torzított kúp alakú tető felett hagymasisakos felépítmény van. A templomot vallási célra emberemlékezet óta nem használják.
Az épület állaga eltekintve a fa tetőszerkezetek és a zsindely héjazat avultságától még elviselhető.
A gyülekezettel nem rendelkező helyszínen nyaranta a református egyház által szervezett és Gudor András által vezetett felekezeti és nemzetiségi tudatot fenntartó ifjúsági tábor működik.

Körkápolna (0.034 km)
Templomrom (6.503 km)