Agyagfalva, 307 szám.
Rövid leírás:
A település 1506-ban Agyagfalva néven jelentkezik az oklevelekben. 1567-ben Agiagfalva néven a regestrumban 19 kapuval jegyzik. 1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek.

A templom mai formájában késő gótikus elemeket őriz a XV. század második feléből. A szentély megőrizte a nyolcszög három oldalával záródó jellegzetes formáját, amely egy szentélynégyszöggel kapcsolódik a hajóhoz. Valószínű, hogy a hajó régebbi a szentélynél. Korábbi korra mutat a diadalív hengertagos vállköve is, viszont a nyugati kapu szemöldökgyámos ajtókerete reneszánsz vonásokat őriz. Eredetileg boltozatos volt a hajó és a szentély is, amelyről két megmaradt gyámkő és a szószék lépcsőjébe beépített tégla bordatöredék tanúskodik. A hajó mennyezete beomlott. Helyébe 1725-ben kazettás mennyezet készült. Ugyanezt a megoldást alkalmazták a szentélyben is 1739-ben. A festett kazetták virágminták nélkül készültek. A déli kapuzat késő gótikus, szemöldökgyámos, pálcatagos kereteléssel. A hajó harmadik mezejében a csúcsíves, halhólyagos ablak átvészelte az átalakításokat, de osztó sugár nélkül. A hajót a szentélytől magas félkörívű diadalív választja el. A templom falait egykor falfestmények is díszítették. Ezek elpusztultak. A kaputorony 1628-ban épült (utólagosan vésték be: 1628 G. D.). 1756-ban magasítják, 1804-ben újra, másfél öllel.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.