Belényessonkolyos, 14. szám
Rövid leírás:
A Feket-Körös bal partján fekvő település Várasfenes és Belényesújlak között fekszik, középkori eredetű, első írásos említése 1422-ből való Sonkolos néven. A sonkoly a lépes méz kicsurgatásakor visszamaradó viaszsalakot jelenti, így a középkori elődök bizonyára méhészek lehettek. A település refomátus temploma a 18. században épült. A kontyolt, nyeregtetős templom keleti homlokzata előtt áll a torony. Az istenháza egyhajós, eresszel ellátot torony alatti bejárata egyenes záródású, fölötte keretelt, ovális, zsalugáteres világítóablakkal. A torony széleit falsávok díszítik. A hajó koronázópárkánya a tornyot is körbeveszi. Az első emeleten kör alakú ablak található, alatta övpárkány húzódik, a második emelettől profilált párkány választja el. Mind a négy oldal tükrében keretelt, félköríves záródású, zsalus ablak található. A hegyes, karcsú toronysisak alatt csúcsíves párkány húzódik. A torony két oldalán a főhomlokzat íves vonalú és pilaszterszerű építményben záródik. A hajón egyenes záródású, keretelt ablakok találhatók. A templom déli oldalához portikusz kapcsolódik. A hajó síkmennyezetű, a karzatot faoszlopok tartják, a szószék az északi falon található.