Várasfenes 506 szám
Rövid leírás:
1806–1808 között építették, klasszicista stílusban, de csak 1834-ben fejezték be, Grézer István terve alapján. 1834-ben földrengés rongálta meg. 1863-ig zsindely fedte, ekkor befedték cseréppel. 1876-ban felújították kívül-belül. 1889-ben újracserepezték a templomot, a tornyot új bádoggal fedték be. 1906-ban kibővítették a déli irányba néző portikusszal. 1951-ben általános felújítás történt. 1958-ban kijavították a karzatot és a toronylépcsőt. 1982-ben vihar rongálta javításokat végeztek. 1986-ban a templom falát faburkolattal látták el. 1996-ban a templomot kimeszelik, és egy üvegezett ajtóval elválasztják a portikuszt a hajótól. 1997-ben a tornyot újították fel. 2004-ben műanyag nyílászárókkal cserélik fel az ablakokat.
Utcasorban szabadon álló, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, nyugati homlokzata előtti toronnyal. Az egész épületet alacsony lábazat veszi körül. A tornyot két erőteljes övpárkány tagolja, amelyek közül az alsó a hajó koronázópárkányának ráfutása. Torony alatti bejárata egyenes lezárású, fölötte egy keretelt ovális ablak látható. Két oldalt fejezetes pilaszterek szegélyezik. Az első emelet tükrében hasonló ovális ablak áll. A felső emelet visszaugratott lábazattal, fejezetes pilaszterekkel rendelkezik, ablakai félköríves záródásúak, szalagkerettel és zsalugáterrel. Sokoldalú, hegyes toronysisakja alatt óraíves párkány látható, óraszámlappal. Hajóján és a déli oldalán levő, hajószerű portikuszán félköríves záródású, keretelt ablakok állnak. A portikusz bejárata elé oszlopokon nyugvó ereszt építettek. Háromszögű oromzatának szélein és csúcsán kis tornyocskák állnak.
Hajója, két végén lemetszett tükörboltozatos. Díszes berakásos mellvéddel rendelkező karzatait faragott oszlopok tartják. Keleti karzata az orgonakarzat. Orgonáját 1894-ben építették. 1932-ben felújítja Kecskés Ferenc temesvári orgonaépítő mester. Ennek a dátumát örökíti meg az itt látható felirat. 1946-ban átépítették, majd még többször javították, 1980-ban villamosították. Szószéke az északi falon van elhelyezkedve. A papiszékkel együtt 1830-ban készült.