Református temető

Temető
Strada Crizantemelor (Krizántém utca – korábban Temető-, vagy Nagytemető utca)
Rövid leírás:
A történelmi belváros keleti peremén, a Somostető oldalában 1617-ben létesített temető Erdély egyik legrégebbi és legértékesebb sírkertje. A 17. század óta református tulajdonban lévő, ma hat hektárra kiterjedő, rendezett, óriási fák árnyékában húzódó temetőben több száz, történeti, művészettörténeti vagy építészeti értéket hordozó síremlék található. Központjában áll az 1698-ban cserfából, vas szegek nélkül épített ravatalozó, amely e tekintetben páratlan az országban. Ugyancsak a temető központjába gyűjtötték össze a legértékesebb 17-19. századi, latin és magyar nyelvű sírköveket, melyekből itt – restaurálás után – egy kis bemutató kertet készítettek. Ezek mellett található több fontos személyiség sírja, így pl. több református püspöké, ill. Bernády György polgármesteré, a modern Marosvásárhely megteremtőjéé. E temetőben nyugszik Sütő András Kossuth-díjas író és a két világhírű matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János. 19. században készített „emlék” sírkövük a ravatalozó mellet látható. Nemrég valódi sírhelyük fölé kopjafát állítottak, amelynek helyéhez táblák irányítanak.
E temető is osztozik határon túli nagyvárosaink történelmi temetőinek nem túl szerencsés sorsában. A kihalt, de legalábbis a városból elköltözött, sírhelyét ápolni, rendszeresen megváltani nem tudó családok – gyakran igen értékes – síremlékeit anyagi megfontolásból nem ritkán újra eladják, megrongálják, vagy teljesen eltüntetik.