Református temető

A kép forrása: wikipedia.org
Temető
Gútsky rad - Cintorínsky rad sarok
A koordináták a temető északkeleti bejáratára mutatnak.
Rövid leírás:
A nagy múltú, Duna-menti város, Komárom ma három temetővel rendelkezik: a református, a katolikus és a zsidó temetővel. Ezek földrajzilag a Belvárostól nyugatra, kb. 1 km-re, a Kikötői városrészben, egymás szomszédságában helyezkednek el a Megyercsi út, a temető sor, Aranyember utca, ill a Pozsonyi út, valamint az Eötvös utcai lakótelep közötti, mintegy 32 hektáros területen.

Közülük legidősebb a reformátusok és evangélikusok által használt északi temetőrész, melyet északról a Megyercsi-, ill. a Pozsonyi út, keletről a Temető sor, délről a katolikus temető, nyugatról az Aranyember utca határol. A temetőt 1711-ben hozták létre az akkori városi sáncokon kívüli dombos részen. Létesítésére azért volt szükség, mert az addig használt, a mai Kossuth tér helyén lévő temetőt az 1711-es pestisjárvány után bezárták. (A régi, megszüntetett temetőből későbbi földmunkák során előkerült csontokat később a mai református temetőbe hozták át és közös sírba helyezték.) A Pozsonyi gyorsforgalmi út négysávosítása miatt a temető egy északi sávját felszámolták és új kerítést is építettek itt.

A temetőben nyugszik számos, a város és a környék életében fontos szerepet betöltő, kiemelkedő személyiség, művészek, értelmiségiek, politikusok, tisztviselők, iparosok, kereskedők, nagypolgárok, katonatisztek. Több síremlék, kripta, sírszobor jelentős műemléki és művészeti értéket képvisel. Itt lelhetőek fel Komárom talán leghíresebb szülötte, Jókai Mór családjának sírboltjai is.

A leírás a wikipedia.org adatainak felhasználásával készült.