Megújulásunk támogatója:  

Református kollégium

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,610'
Hosszúság (lon):
E 24° 33,840'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-a-A-15479
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bolyai utca 3.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A korábban itt működő, helyi jelentőségű református iskola akkor kapott nagy jelentőséget, amikor a gyulafehérvári várból a katolikus Habsburg vezetés által kizsuppolt református kollégium (ahol egyébként sok, eredetileg Sárospatakról elzavart református diák tanult) 1718-ban Marosvásárhelyen telepedett meg. Az évtizedekig csak ideiglenes fa épületekben szorongó diákság számára az enyhülő ellenreformációs nyomás idején, az 1770-es években emelték az első méltó, barokk épületszárnyakat. (Ezek a mai szecessziós főépület helyén álltak és emez építése előtt lebontásra kerültek.) A gyarapodó diákság helyigényének kielégítésére 1801-4. között bővítették a kollégiumot az átalakítva, de ma is álló, két emeletes, északi szárnnyal. Ennek udvari homlokzata mögött futó, csehsüveg boltozatos folyosóiról nyílnak a fiókos donga boltozatú osztálytermek.

A ma főépületként működő, Bolyai térre néző, \"U\" alaprajzú, négyszintes, szecessziós iskolaszárny fölépítésére 1908-1909-ben került sor, miután a diákság számára már szűkösnek bizonyult az itt álló, barokk kori könyvtár és auditórium. Az új épület tervezője Baumgartner Sándor építész volt. Trianon után az épületet a román állam elvette az egyháztól és állami iskolaként működtette.

Az épületcsoport ma Erdély egyik leghíresebb középiskolájának, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak ad otthont, melyben a magyar értelmiség számos kiemelkedő alakja tanult, ill. tanított. Közülük is kiemelkedő Bolyai János és Bolyai Farkas. Utóbbi nevét 1957-ben vette fel az iskola. A homlokzaton egykor volt eredeti címert 2007-ben sikerült visszaállítani.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-09 01:43:56
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.