Refomátus Leánynevelő Intézet

Andrei Saguna utca, 1. szám
Rövid leírás:
A 19. század végére épült fel Nagyváradon a Református Leánynevelő Intézet, amelynek megtervezésére 1896. augusztusában hirdettek pályázatot. A Nagysándor József (ma Aurel Lazar) és Jakab Mihály (ma Andrei Saguna) utcák sarkán álló ingatlant végül Guttmann József építész tervezte, és sajtóhírek szerint az ingatlan már a tél beállta előtt tető alá került. Az iskolaépületet eleinte leánynevelő intézetként és bentlakásként használták, majd a századfordulón bővítették Bartha Mór tervei alapján. Az új szárnyakban 1905 szeptemberében tartották a tanévnyitót.
A főhomlokzatot a díszes attikával megkoronázott öttengelyes középrizalit utalja. Két oldalán hat-hat tengelyes traktusokkal. A sávozott kiképzésű földszinten félköríves ablakok futnak, az emeleten aediculáris ablaksor van. A falsík sávozott. A középriztalit emeleti része adja meg az épület eleganciáját, hiszen kompozitfejes pilaszterek tagolják, közöttük nagyméretű, vállpárkányra futó ívű ablakokkal, mellvédjükben bábos korláttal. Levéldíszítésűek a félköríves ablakok fölötti falmező. A szomszéd utcában lévő homlokzat szerényebb kivitelezésű, a párkány fölött attikával, középrizalittal, timpanonnal. A főhomlokzat koronázópárkánya fölött Református Tanítóképző Intézet volt olvasható.

Sonnenfeld-ház (0.127 km)
Vármegyeháza (0.138 km)