Redut (ma Erdélyi Néprajzi Múzeum)

Str. Memorandumului (Memorandum) utca 21.
Rövid leírás:
A Kolozsvár belvárosában, a Fő térből Ny felé induló, egykori Bel-Monostor, ma Memorandum utcában a középkorban 3 különálló telken álló 3 házat a 18. században egyesítették a mai épületté. (Ezen házak boltozott, gótikus pincéi máig megmaradtak. Az egyik, részben (?) elbontott házból került ki a kapualj falába befalazva látható, 17. századi, reneszánsz kapu évszámos kőkerete.) Fehér Ló néven városi tulajdonú vendéglő működött benne, rövid ideig katonaiskola volt, majd a 18-19. sz fordulóján jelentősen átépítették. Ekkor alakult ki mai, 2 emeletes, egyszerű tömege és ekkor készült az épület reprezentatív, 2 szintes bálterme, számos látványos úri mulatság, de nem kevés kulturális és történelmi esemény színhelye. E falak között mondta ki 1848-ban az erdélyi országgyűlés a Magyarországgal való uniót. (Az eseményre emlékeztető emléktábla 1919-ben eltűnt a homlokzatról…) 1859-ben itt alakult meg az Erdélyi Múzeum Egylet, 1885-ben pedig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. 1894-ben e teremben zajlott a román nemzeti mozgalom egyik fontos sarokkövének számító „Memorandum-per”.
Az árkádos udvari folyosókkal rendelkező épületben 1958. óta az Erdélyi Néprajzi Múzeum működik.