Ráma vára

Ország: Szerbia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Ram, Pam
A település magyar neve: Ráma
Cím: Ráma, a település nyugati részén, a Duna partján
Egyéb adat:
Rövid leírás: A szabálytalan ötszög alaprajzú, észak-dél tájolású vár a Duna jobb partján, egy sziklakiszögelésen található. A hossza 34 métert, a szélessége 26 méter tesz ki. A várnak öt tornya van ebből 3 a keleti, 2 a nyugati oldalon található. A várba bemenni a lakótornyon keresztül lehet, mely a vár délnyugati sarkában helyezkedik el. A várat egy alacsonyabb külső fallal és egy széles szárazárokkal övezték. A szárazárkon egy híd vezetett át, mely a délkeleti torony aljában futott be a vár és a külső vár közti fal-szorosba. Az összes várfalat (a nyugatit kivéve, mely a Dunára néz) egyenlő távolságban elhelyezett, sajátságos ágyúlőrések törik át. A délkeleti sarokban található négyzetes torony a külső oldalon a talaj szintjéig leomlott, de az udvar felől még mindig kb. 2 méter magas. A korlátlanul bejárható és fényképezhető várban minden olyan részlet megtalálható, ami egy várkutatónak örömöt okozhat. Ilyenek: a megmaradt tornyok belső kialakítása a bennük lévő kéménykürtőkkel, az osztófödémek gerendafészkeivel, a tüzérségi szempontok szerint kialakított lőrésekkel, stb. A birkák által tisztán tartott udvaron, egy nyolcszögletű dzsámi maradványai is fellelhetők, egyébként az udvar üres, jóllehet a terepegyenetlenségek, még más épületek nyomaira is utalhatnak. A várat körbevevő külső falgyűrű, valamiféle ágyú-platformként is működhetett.
A vár délkeleti sarkától kb. 50 méterre találhatók az egykori karavánszeráj épületének a romjai, akit érdekel, annak ezt is érdemes megtekinteni. Ez éppen felújítás alatt van, s feltehetően egy ortodox templomot fognak a romjaiból felépíteni (a helyiek információja alapján).

A várról történeti adatok ez idáig nem kerültek elő, sőt a vonatkozó szerb irodalom is szegényes, melyből az derül ki, hogy kb. a 15. szd. végén, vagy a 16. szd. legelején épült fel s már a tüzérségi eszközök korabeli fejlettségének megfelelően, a Krassó vármegyei Haram várának ellenerődjeként. Talán több tudható meg róla a 18. századi osztrák-török háborúk idei osztrák vonatkozású anyagokból.

Szatanek József/várak.hu leírása nyomán
Adatlapot készítette: klo