Megújulásunk támogatója:  

Rákóczi-vár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 23,325'
Hosszúság (lon):
E 26° 6,581'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délkeletre a Gyimesi-szorosban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Gyimesbükkhöz (Făget) tartozó Gyimes települést elhagyva a Tatros-folyó éles kanyarulatánál találjuk a Gyimesi-szorost. A folyó kanyarulatának belső íve fölé emelkedik a Kőorr nevű hegycsúcs, amelyen a Rákóczi vár romjai találhatók. Valamikor a 17. század folyamán épülhetett fel. Egyes vélemények szerint 1626 körül építette Bethlen Gábor. A várat akkor nevezték el a fejedelemről, mikor azt az 1700-as évek kezdetén a Gyimesi szoros védelmére II. Rákóczi Ferenc megerősítette. A várat 1741-ben is említik.

Orbán Balázs 1868-ban így ír róla: „Jobbról a festőileg idomult sziklaszálakkal ékes Apahavas magasul fel, az oldalában lévő Áldomás mező felett várrom alakját utánzó sziklacsúcs a Kőor vagy Kőcsup emeli fel szeszélyes szemcsaló szirtbástyáit, melyet mi még egészen közelről is lovagvárnak hittünk. A kőcsuptól éles sziklagerincz nyulik le egészen a Tatros völgyéig, ennek – a völgyet összeszoritó – magas meredek előfokán van egy szép fekvésű erőd (Blockhaus), mely feltehetőleg a régi Gyimes vára helyén fekszik, s annak romjaiból épült. Ezen erődhöz 134 lépés fedett folyosó vezet oly meredeken, hogy gyalog is nagy fáradsággal lehet oda fel jutni, s mégis 1789-ben fel- és lelovagolt azon egy Lacz András nevü székely huszár.”

A Gyimesi vám megmaradt épületétől indulva a kis csúcs felé egy újkori lépcsősor vezet fel. A sziklás platón, a 25 m x 10 m-es területen fekvő vár kerítőfalának készítésekor a várba építették be az É-i oldalon lévő függőleges sziklafalat is. A vár D-i falsíkja 3-4 m magasan helyenként ma is áll. A K-i várrészben egy 8 x 6 m-es téglalap alakú helyiség maradványa látható, melyen belül egy kb. 2 m átmérőjű mélyedés figyelhető meg. Utóbbi talán ciszterna maradványa lehet. A vár D-i falának Ny-i meghosszabbításában a hegygerinc D-i oldalán hosszan végigfut egy sáncvonulat, amelynek rendeltetése bizonytalan.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 16:55:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.