Radvánszky-kastély

A falu délkeleti sarkában.
A falu ma közigazgatásilag a közeli Tornaljához tartozik.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu a Tornallyayak birtokán alakult ki. Első birtokosa valószínűleg egy Starna nevű személy lehetett.

Az \"U\" alaprajzú, földszintes, manzárd tetős, neobarokk stílusú kastély, melyhez a falun átfutó, országos főútból kiágazó, szép fasorral szegélyezett bekötő út vezet, az 1870-es években épült. Keleti, a kertre néző homlokzatából hangsúlyos rizalit ugrik előre. A tengelyében lévő bejárat elé tágas, félköríves terasz húzódik. Az 1899-ben a mai formájára átépített épület homlokzatait vakolt rusztika féloszlopok és sarokoszlopok tagolják. Szegmentíves záródású ablakait igényes, kovácsolt vas rácsok védik.

A kastély eredeti, szép parkjának nagy része ma is megvan. A ház évtizedek óta az egészségügyet szolgálja.

Hevessy-kastély (0.518 km)
Új temető (2.275 km)