Radvánszky-kastély

A kép forrása: Patrik Kunec /wikipedia

Az archív fotók forrása: Ivan Borbély / facebook.com

A kép forrása: Forster Központ Fotótára
A Radvanská és a Sládkovičova utcák közötti park közepén
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu területét a Radvánszky család őse a 13. század közepén szerezte meg. Utódai egészen az 1945-ös államosításig birtokoltak a településen.

A ma álló, reneszánsz stílusú Radvánszky-kastélyt a család 1600. körül építtette - feltételezések szerint egy korábbi, gótikus stílusú épület helyén, annak alapjaira. A szabálytalan négyzetes alaprajzú, árkádos belső udvart közrezáró, egy emeletes kastély homlokzata erősen tagolt, sarkain bástyaszerűen kiugró épülettömbökkel.

A 2. világháború után csehszlovák állami kézbe került kastélyt 1958-ban felújították. 1997-ig levéltár működött benne. Az 1989-es "bársonyos forradalom" után megfordult Besztercebánya város és a Művészeti Akadémia tulajdonában. Ma a szlovák orvostudományi egyetem birtokolja és tesz kísérletet annak felújítására.

A kastélyt egykor hatalmas tájképi kert vette körül, melyet a 20. század második felében alaposan megcsonkítottak: minden irányban levágtak belőle és lakótelepet, középületeket és a kastélyparkokban Európa ezen részén "megszokott", szinte már "kötelező" labdarúgó pályát építettek helyén. A még mindig jelentős méretű, több szép, idős fát rejtő parkmaradvány ma erősen gondozatlan.