Poynár-ház

Lakóépület és üzlet
Nicolae Grigorescu utca 6. szám
Egyéb adat:
A Bémer tér és Mészáros utca sarkán épült fel 1907-ben a Poynár-ház. Korábban a területen földszintes épület, a régi Poynár-ház állt. Annak kisajátítása után építtette Poynár János az új két emeletes házat, amelynek tervezését és kivitelezését Sztarill Ferenc végezte.
Rövid leírás:
A négyzet alaprajzú saroképület földszintjén és félemeletén üzletek kaptak helyet. A földszinten a Koch testvérek férfiruha áruháza, a félemeleten a helyi műbútorgyár áruháza és egy fogorvosi rendelő működött. Bejárata a Mészáros utcáról nyílik.
Belső berendezésében ma már nem maradtak fenn korabeli részletek.
Érdekessége az ívelt tartóelemekkel megtámasztott, a fal síkjából kiugró két felső szint, illetve a hagymasisakkal fedett sarki torony, melynek a koronázópárkány fölé emelkedő szintjén leveles, bimbós fejezetű törpe féloszlopok futnak körbe. Díszítése párhuzamba állítható Sztarill Ferenc két korábbi épületével, a Sztarill-palotával és az Astoria-szállóval, amelyeknél azonban már egy letisztultabb, historizálóbb stílus jelenik meg.
Homlokzatán a szecesszió által kedvelt díszítőelemek jelennek meg, így az ívelt tartóelemek, a hullámos oromzat, a virág- és állatornamentika.

Egy nagyon mutatós épület. Kívülről teljesen rendben lévőnek találtam.