Pótsa-kúria

Kúria, udvarház
Kézdikővár, 293. sz.
Rövid leírás:
Kézdikővár, korábbi nevén Peselnek, Kovászna megyében a Peselnek-patak mellett fekszik, ma közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozik. 1905-ben változtatták meg sokat gúnyolt nevét. A település a középkorban nem mai helyén, hanem a Céklás-patak mellett feküdt, ahol a régi templom romjai még ma is láthatók. Az új településen 1825-ben építették újjá a kőfallal övezett, Szent Lőrinc tiszteletére felszentelt templomot. Azzal egy időben épült fel a Pótsa-család kúriája is.

A hatolykai család házasság révén került a településre. A korábban a Rápoltiak által épített udvarház bővítésével hozták létre kúriájukat, amely egészen az első világháborúig volt a család tulajdonában. Ekkor az utolsó örökös, Pótsa Klára eladta a Fejér családnak, akik ma is birtokolják a kúriát - annak egy, a család használatában álló szárnyát át is alakították, mely teljesen elvesztette eredeti műemlék megjelenését.

Bár a kúria jelentős része mára elpusztult, eredetileg kőből és téglából épült, szabályos téglatest alaprajzú épület volt. A részben alápincézett kúria délkeleti tájolású volt, amelyet sátortető fedett. A tetőszerkezet eredeti állapotában őrződött meg, melyet egykor terménytárolásra használtak. Az eredetileg hatosztatú udvarház északnyugati sarokszobája boltozatos. Az épülethez a hátsó oldalon egy kisebb melléképület csatlakozik, míg az északkeleti oldalon egy régi, barokkos díszítésű padlásfeljáró található.

Forrás: