Porolissum romjai

Régészeti emlék
Cím:
A falutól DK-re, a szomszédos Zsákfalvától ÉNY-ra, lévő Pomet hegy platóján. Mojgrád felől a Strada Castrului (Vár utca) vezet idáig.
Rövid leírás:
Erdély talán legnagyobb, de mindenképp leglátványosabb természeti környezetben létrejött régészeti parkja, amely a római kori Porolissum város helyén épül ma is. A környék egyik fontos stratégiai pontját jelentő platón a rómaiak Dácia provincia elfoglalása után létesítettek magaslati települést. Egy katonai tábor és mellette polgári település jött itt létre, ami a 3. század elején városi rangot kapott, Dacia Porolissensis tartomány központja lett.
A területen az 1970-es évek óta intenzív régészeti feltárás folyik, melyben magyar kutatók és diákok is részt vesznek. A nagy kiterjedésű római város számos fontos épületét, így pl. az amfiteátrumot és az egyik fő kaput, valamint több egyéb épületet is sikerült feltárni és részben rekonstruálni (újra felépíteni). Ugyanitt nyáron látványos jelmezes fesztiválokat is tartanak.

Zsákfalva vára (2.755 km)
Sziklatemplom (3.407 km)