Porcia-bérpalota

Lakóépület és üzlet
József főherceg út (ma: Bulevardul Revoluţiei) 60. szám
Rövid leírás:
A két utcára néző, egy emeletes, szecessziós stílusú épületet az 1900-as évek elején építtette gróf Porcia Lajos, maga és családja számára. Tervezője nevét nem tudjuk. Valószínűleg egy kevésbé ismert építész lehet, aki ennek ellenére nívós házat alkotott ebben a szecessziós épületekben gazdag városban.

A ház sarkát az első emeleten konzolosan kiképzett, ívelt ablak uralja, fölötte, az oromzaton lóhereszerű ablakkal, a tetőn pedig gazdagon díszített toronnyal. A főhomlokzat központi részén az épületet mintegy megnagyobbító oromzat épült, rajta a Porcia grófok címerével, mellette két oldalt női fejekkel díszített oszlopfőkkel, alatta kovácsolt vas korlátos erkéllyel. A homlokzatokon visszafogottan alkalmazták a plasztikus díszeket, főleg növényi motívumokat.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)

Hermann-palota (0.412 km)