Polgármesteri Hivatal (volt Vármegyeháza)

Külmonostor (ma: Calea Moţilor) utca 1-3.
Rövid leírás:
A ma Kolozsvár polgármesteri hivatalának és a városi tanácsnak helyet adó, a történelmi belváros nyugati peremén álló palota 1896-97-ben épült fel, eredeti funkciójaként Kolozs vármegye székházaként. Az eklektikus stílusú, főleg neobarokk elemeket alkalmazó ház tervezője a híres budapesti építész, Alpár Ignác volt, aki számos más középületet is tervezett Erdélyben, de Kolozsváron is. A Külmonostor (ma: Calea Moţilor) és az Arany János (ma Petru Maior) utcák sarkán lévő teleknek megfelelően az épület \"L\" alaprajzú, két traktusos. Az utcák vonalához igazodó szárnyak a derékszögnél kissé hegyesebb szöget zárnak be egymással. Hátsó homlokzataik eredetileg két udvart zártak közre, melyeket egy lépcsőház választott el egymástól. Ezek egyikét 1980. körül megszűntették: helyére \"üvegterem\" épült, ami ma is gyűlésteremként működik. A két szárny találkozásánál impozáns torony emelkedik az épület fölé, ezzel is hangsúlyozva funkciójának fontosságát.

Az épület fő homlokzata a Külmagyar utcára néző, rengeteg neobarokk elemmel, óriáspilaszterrel, párkányokkal, mellvédes erkéllyel díszített falfelület. A középrizalit timpanonjában eredetileg a magyar országcímer volt látható, melynek helyét ma Kolozsvár újabb címere tölti ki. A főkapun belépve az előtérbe jutunk, ami a reprezentatív főlépcsőházba vezet. Az emeleten a Külmagyar utcai szárnyban a magas rangú, míg az Arany János utcaiban az alacsonyabb beosztású vármegyei tisztviselők irodái kaptak helyet. Az udvar felé hátrébb húzva találjuk a díszes, stukkóktól roskadozó tanácstermet.