Polgárház, ma múzeum

Szlovénia
Lakóépület és üzlet
9220, Lendva, Fő utca 52.
Rövid leírás:
A 20. század elején épített polgári ház, a Muravidék egyik legimpozánsabb neobarokk stílusú épülete. Mint minden akkori polgári házban az emeleten lakások voltak, a földszinten pedig bolt működött. Tagolt és erőteljes homlokzatát szépen kialakított stukkók díszítik. A ház tetejét egykor két barokk oszlop díszítette, melyekből csak egy őrződött meg. Az épületben 2007-től a „Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeuma” állandó helytörténeti kiállítás működik.
A múzeum első helyiségében Lendva város polgárosodása van bemutatva. Az 1867 és 1914 közötti időszak a város fejlődésének aranykorát jelenti. A polgári életet a terem jobb oldalán bemutatott dolgozószoba és szalon illusztrálja. A lendvai gyógyszerészek kellékeinek hagyatékát – a XIX. századi patika berendezést is megtekintheti a látogató.
A város büszkesége a Hungária Hazai Ernyőgyár Rt., amely minden bizonnyal az Osztrák-Magyar Monarchia első ernyőgyára volt. A Wortmanból alakult 1904-ben és olyan sikeresnek bizonyult, hogy 1907-ben a kibővített esernyőgyár szükségleteinek kielégítésére egy impozáns új gyárépületet építettek fel az akkori város nyugati részén.
A múzeum másik részében a régi nyomdai gépek, kellékek, valamint az Alsólendván nyomtatott okmányok, újságok vannak kiállítva. Szlovénia jelenlegi területét nézve, itt nyomtatták ki az első három könyvet. Mindhármat Kultsár György magyar prédikátor írta. A lendvai nyomdászat kezdetei 1573-ra tehetők.

Forrás (szöveg és fotók): Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva