Polgárház, a Bánffy Központ épülete

Szlovénia
Lakóépület és üzlet
9220, Lendva, Fő utca 32.
Rövid leírás:
Az épület egy csinos, földszintes egykori polgári ház volt, amelynek udvari épületében működött a zsidó imaház, mint a város első ilyen jellegű létesítménye. Az épületet a 19. század nyolcvanas éveiben Alsólendvára költözött zsidó származású tekintélyes ügyvéd, Wollák Adolf vásárolta meg. Az ügyvéd a következő évtizedekben ebben a takaros, rendezett pincehelyiségekkel rendelkező épületben élt családjával. Wollák Adolfot a városban élő jelentős létszámú zsidó közösség az Izraelita Hitközség elnöki tisztére is megválasztotta. Wollákék után a Fő utcai családi ház a Weisenstern család tulajdonába került, akik abban laktak egészen 1944-ig, amikor koncentrációs táborba hurcolták őket. Az épületegyüttes a hozzá tartozó telekkel a 20. század végére a lendvai önkormányzat fennhatósága alá került.
A mai Bánffy Központ vizuális külsője a polgárosodás időszakának hangulatát próbálja felidézni olyan formában, hogy az nosztalgiára és reménykeltő jövőtervezésre egyaránt ihletet adjon. Alsólendva gazdag kulturális múltjára utal a belső környezet is az irodalmi kávéházzal, a korabeli fotógyűjteménnyel és építészeti sajátosságokkal. Az internetes terem, a könyvesbolt és a vonzó teraszrész pedig a jövő, illetve a fiatalabb korosztály igényeire összpontosít.
A központ alapfunkciója, hogy teret biztosítson a kisebb létszámú közönséget vonzó, de igényes irodalmi és zenei műsoroknak, ifjúsági programoknak, tudományos előadásoknak és konferenciáknak, kamarajellegű és az általánostól valamilyen oknál fogva eltérő képzőművészeti vagy más tárlatoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek, találkozóknak és a kulturált szórakozásnak.
E létesítmény a muravidéki magyarság és az egyetemes magyar kultúra, valamint a szélesebb régió egyik centrumának tekinthető, ezért tevékenységét ennek szellemében alakítja.
A létesítmény az Illyés Közalapítvány, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a szlovén Információs Társadalomért Minisztérium, a szlovén Művelődési Minisztérium és a Lendvai Községi Magyar Önkormányzat anyagi támogatásával jött létre.
A Bánffy Központ fontos részlege a magyar könyvesbolt, amelyben magyarországi és Kárpát-medencei magyar kiadók könyvei egyaránt megtalálhatók. A muravidéki magyar és egyéb, a magyar kultúra szempontjából fontos kiadványok a könyvesbolt sajátos, de rendkívül fontos kínálatát képezik. De magyarországi hetilapok, folyóiratok, magazinok és napilapok is megvásárolhatók.
Irodalmi kávézó és internetes szoba
Az egykori polgári ház főutcára nyíló szárnyának középső helyiségében található a korabeli kávéházak hangulatát keltő létesítmény. A vendégek itt többek között kávékülönlegességeket, eredeti lendvahegyi borokat fogyaszthatnak. A kávéházat, melynek falait szlovéniai magyar festőművészek alkotásai díszítik, fiatalok és idősebbek egyaránt látogatják.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva

Zsinagóga (0.137 km)