Poalé Cedek zsinagóga (Tranzit Ház)

Zsinagóga
A Bariţiu utca 16. szám alatt a hátsó udvarban.
Rövid leírás:
Az Erdély fővárosának számító Kolozsvárra a zsidók 1848-ig nem költözhettek be. Ezután azonban dinamikusan gyarapodó közösséget - és ennek megfelelően számos zsinagógát és egyéb közösségi létesítményt - építettek fel. Lélekszámuk száz évvel később már jócskán meghaladta a tízezret.

A történelmi belvárostól északra, közvetlenül a Szamos partjára a két világháború között felépült Poalei Tzedek zsinagóga első sorban a városi zsidó iparosok, kispolgárok imahelyének számított.

A folyóra tájolt tengelyű, téglalap alaprajzú, egy emeletes, nyeregtetős, két végén oromzatos zsinagóga igen visszafogott, egyszerű építmény. Főbejárata a nyugati, rövidebb oldalon nyílik, ahol mindössze kevés vakolt párkány és a három, ovális alakú ablak képviseli az építészeti díszeket. A belső nagyméretű templomteret - a földszintet ill. a három oldalon megépült karzatokat - szegmentíves záródású ablakok sora világítja meg.

Az épület gyülekezetének nagy részé a második világháború idején a nácik elhurcolták és megölték. A túlélők közül igen sokan kivándoroltak, így ma alig pár száz fős a városi zsidóság. E zsinagóga a háború után még évekig hitéleti célokat szolgált, de 1974-ben, a szertartások megszűntek, az épületet pedig raktárként kezdték el használni. A ház állaga az 1990-es évekre tragikusan lepusztult. Végül 1993-ban egy civil szervezet vette bérbe. Koncepciójuk az, hogy az épületet a lehetőségeikhez képest, fokozatosan felújítják, és mindeközben kortárs kísérleti művészeti központot működtetnek benne: táncművészeti, színjátszó és képzőművészeti profillal. Ugyanakkor hangsúlyosan jelennek meg programjukban a zsidósággal kapcsolatos rendezvények is. Ma a hely Tranzit Ház néven Kolozsvár egyik ismert kulturális tere.

(A leírás a Tranzit House honlapja segítségével készült: www.tranzithouse.ro)