Pipagyújtó Csárda - honvéd emlékmű

Forrás: zsolt1974 / Panoramio
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: ©amorín
A település magyar neve: Somorja
Cím: Külterületen, a Somorjáról Dunaszerdahelyre vezető országút északi oldala mellett
Egyéb adat:
Rövid leírás: A mai aszfaltút nyomvonalában futó, a Dunával párhuzamos, réges-régi országút mellett e helyen állt egykor a ma már nem létező, Pipagyújtó nevű csárda. Ennek közelében zajlott az 1848-49-es szabadságharc egy kisebb csatározása: Történt, hogy a Somorja körül állást elfoglaló honvéd hadsereg katonái felderítési céllal Tejfalu felé nyomultak előre. Már túljutottak a Pipagyújtó csárdán, amikor az ellenség golyózáport zúdított rájuk. Tejfalun megszólalt a császári tüzérség is, ami végképp visszavonulásra késztette a honvédeket. Hét honvéd vesztette itt életét, akiket a csárda mellett közös sírba temettek el.

A lelkes csallóközi magyar hölgyek már a Kiegyezés előtt, 1861-ben emléket állítottak a hősök sírján.

A ma látogatható emlékhely egy a szántófölddel övezett, bekerített, fákkal beültetett liget. Ennek hátsó részében egy alacsony lépcsőkön álló, hasáb alakú talapzatra emelt, csonkagúla alakú, hagyományos obeliszk áll. A talapzat előoldalán, bemélyített mezőben olvasható, pozitív betűs felirat szerint: "AZ 1849 ÉVI MÁIUS HÓ 12 ELESETT HONVÉDEK EMLÉKÉRE CSALLÓKÖZ HÖLGYEI". A talapzatra helyezett, gyémántkváder-sorral díszített, közbenső rétegkövön álló tulajdonképpeni obeliszk alján többszörösen profilált párkány fut körbe. Az obeliszk előlapját dombormű díszíti: tölgy és babérág koszorúba foglalt, díszszalaggal összekötött keresztbe tett két szurony és egy szablya. Efölött, szintén pozitívan kidomborodóan faragott latin kereszt látható. Az obeliszk talapzatába a korábbi feliratok helyére legutóbbi felújításakor új táblát helyeztek, rajta a hősi halottak neveivel: "CSONKA PÁL, HIBÓ JÓZSEF, KOSTYÁL PÁL, MÉZES JÓZSEF, PAUMANN FERENC, POGRÁNYI JÓZSEF, SZILASSY JÁNOS Komárom- és Nógrádmegyeiek A 37-ik honvéd zászlóalj 3-ik századjából 1899 május hó 12. A Csallóközi honvéd emlék egylet."

Fennállásának másfél évszázada alatt az oszlopon különböző korokban több felirat, tábla is szerepelt.

Az emlékhelyet 1989-ben új kerítéssel vették körül, a csata 150. évfordulójára pedig teljesen felújították a kis parkban álló oszlopot.

A leíráshoz felhasználtuk Görföl Jenő - Kovács László: Hol sírjaik domborulnak (Dunaszerdahely 2003) című munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)