Piarista templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Az egykori városfal nyomvonalához ÉK-ről kapcsolódó területen, a Svätej Anny utcától keletre
Rövid leírás:
A piaristák a rendházat 1642-ben alapították Stanisław Lubomiski krakkói palatinus kérésére. Ez a rendház lett az alapja, kiindulópontja a későbbi magyar és lengyel piarista rendtartományoknak. Az épületek 1647 és 1651 között épültek fel a barokk stílus jegyében. Kéttornyú temploma és az azt körülölelő rendház szép térhatású. A templomhajóhoz mindkét oldalon 1-1 téglalap alakú udvar csatlakozik. A főoltár érdekessége, hogy abban három oltárt egyesítettek: a középső oltárt mindkét oldalról egy-egy kisebb oltár veszi körül. A templom különlegessége még a bejárati homlokzat fölött található kovácsoltvas erkély is.
A piarista gimnáziumban tanult négy évig Krúdy Gyula, akit a város atmoszférája A podolini kísértet című regény megírására ihletett. Krúdy emlékét őrzi a kolostorépület falán elhelyezett kétnyelvű tábla is.