Megújulásunk támogatója:  

Pelsőc vára

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 32,844'
Hosszúság (lon):
E 20° 24,078'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Pelsőc várának romját a kisváros északi részében, a műemléktemplomtól 200 méterre északnyugatra, házak között, bekerített telken találjuk.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A várból napjainkra mindössze egy 6 m magas és 7 m hosszú falcsonk maradt meg. Az erősség többi részét elbontották, területére házak épültek. Kiterjedését, egykori alakját csak ásatással lehetne tisztázni.

Pelsőc igen régi helység, keletkezése a XI. századra tehető. A hagyományok szerint a honfoglalás óta Bors vezér utódai bírták. IV. Béla 1242-ben a Bebek családnak adományozta, akik a XIV. század elején a Pelsőc déli határán fekvő váruk (Óvár) helyett a település szélén, a Sajó partján új várat emeltek. 1328-ban már Pelsőc város szabadalmairól is tudunk. Földesura ekkor Bebek Domokos volt. 1408 előtt Bebek László volt a várúr, kinek síremléke az itteni református templomban ma is látható. A XV. század közepén kerítőfallal övezték a várost és az erődített templomot, mely a Bebek-várral egybekapcsolódott. A pelsőci erősséget I. Ferdinánd végvárnak nyilatkoztatta. 1558-ban a törökök a várat a várossal együtt elpusztították. A várnak még fennálló része a pelsőczi Szeremley családé lett. Miután Bebek Kata Perényi Ferencznek a neje lett, a Perényiek, és azután a Rákóczyak lettek a pelsőci uradalom birtokosai.

Forrás: várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-08 13:30:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Megyeháza (0.305 km)
Kőhíd (3.150 km)
Uradalmi kúria (5.286 km)