Megújulásunk támogatója:  

Pálffy-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 46,826'
Hosszúság (lon):
E 18° 34,648'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zámok a okolie utca 1.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A vár első birtokosai a Hont-Pázmány nembeli Kázmér comes fiai. Csák Máté tőlük foglalja el, majd 1321-től királyi birtok. A 15. században birtokosa volt Corvin János is. A Pálffy grófok 1637-ben vásárolták meg. A Rákóczi-szabadságharcban a kurucok szerezték meg, de a háború után ismét a Pálffyaké, akik még a 20. század első felében is birtokolták.
A 11. században egy fából készült építmény állt a mai vár helyén, ezt a 13. század során váltotta fel a kőből készült öregtorony és kerítőfala. Az ovális alaprajzú vár ekkor 30-35 m átmérőjű volt. A 15. században külső várral bővítették, majd a 17. században barokkizálták. Belső díszítését ma is a barokk stílus uralja, ezt példázza 1662-ben épült kápolnája is. A középkori várfalakat a 18. században javarészt elbontották.
Külsejének mai alakját gróf Pálffy Jánosnak köszönheti, aki Huber József pesti építésztől egy igazi mesepalotát rendelt: a kastélyt 1888-1910 között neoromán és neogót stílusban építik át, ehhez a Loire-menti kastélyok szolgáltak mintául.
A vár belseje ma múzeum, melynek kiállítási darabjait szintén Pálffy János grófnak köszönhetjük. A gyűjtőszenvedéllyel megáldott gróf a legkülönbözőbb műkincseket halmozta fel rezidenciájában.
Szintén e grófhoz köthető a vár egyik kísértethistóriája: a gróf sírjából ugyanis halála után nyolc évtizeddel folyadék kezdett el szivárogni, s ezt a köztudat a reménytelenül szerelmes gróf könnyeinek vélte. Ez a legenda mindenesetre elég volt a kastély élelmes programszervezőinek ahhoz, hogy megteremtsék a vár falai között a „nemzetközi szellem- és kísértetfesztivált”...
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-11 02:26:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.