Páduai Szent Antal plébániatemplom

Márton Áron utca 63. szám
Rövid leírás:
A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt templom alapkövét Schlauch Lőrinc bíboros, nagyváradi püspök tette le 1901-ben Stubenberg báró telkén. A templom tervezését és munkálatait a debreceni Gábor János és társai végezték, bár a helyi hagyomány Katona Ferencet jelöli meg az istenháza építőjeként. Templomszentelőt1904-ben, Palotay László nagyprépost végezte.
Az egyhajós, északkeleti homlokzati tornyos templom neogótikus stílusban épült. Falait körben nyeregetetős vízelvezetővel ellátott lépcsős támpillérek erősítik. Az északkeleti főhomlokzatot négy magasabb támpillér három mezőre osztja. A középső szakaszban a főkapu vimpergás bejárata áll. Bélletét két, oszlopgyűrűs lábazatos, korinthoszi fejezetes, kanellurázott oszlop tölti ki. A függőleges deszkákkal borított keményfa ajtón díszes kovácsoltvas sarokvaspántok vannak. Az egyenes lezárású bejárat és a kanellurázott archivolt közötti mezőt három karéjos rátét díszíti. A vimpegra csúcsán kereszt áll. A bejárat fölött minden szakaszban nagyméretű, csúcsíves ablakok állnak, vállra futó szemöldökkel. A vállak körbeölelik a támpilléreket övszalagot hozva létre. A koronázópárkány fölötti kétoldali váll között a torony emelkedik, a nyeregtetős vállakkal egyvonalban áll a timpanon, melynek mezejét három keskeny, csúcsíves világítóablak tölti ki, amelyeket faragott oszlopok választanak el egymástól. A következő szinten minden oldalon tükörbe mélyített, zsalugáteres ablakok állnak. Az oldalsó ablakokat timpanon zárja le, türkében szintén háromkaréjos dísz látható. Nyolcszögű gúlát formáló, hegyes toronysisakján nagyméretű kereszt áll. A koronázópárkány mind a négy oldalán a többihez hasonló timpanon kapott helyet. A hajó oldalfalait a támpillérek szintén három mezőre osztják. Mindegyik mező közepén hatalmas csúcsíves ablak található. A hajót háromszakaszos keresztboltozat fedi. A mélyen hornyolt bordák mindegyik boltszakaszban körhengeres zárókőbe futnak, a hármasával lefutó bordák a sarkokon korinthoszi oszlopfős oszlopra, az oldalfalakon lefutók pedig oszlopkötegre támaszkodnak. Az oszlopköteg két korinthoszi oszlopból és egy közöttük levő pillérből áll. A hajót a diadalív választja el a szintén hálóboltozatos szentélytől. Északnyugaton háromkaréjos ajtó vezet a sekrestyébe. A főoltár Budapesten készült, a szentélyt a nagybányai iskola festői: Pirk János, Fekete Károly és Oraviczai Szabó István alkotásai díszítik. A Páduai Szent Antalt ábrázoló nagyméretű képet a Munkácsy-díjas Prik festette 1931-ben, a Szent Pál életéből vette jelenetet ugyancsak. Az oltár mögötti freskót Szent Lőrinc életéből ihletve Fekete Károly, míg diadalív falfestményeit Oraviczai Szabó István festette. A Szűzanya mellékoltárán álló szobrot Münchenből hozták.

Zsinagóga (0.406 km)
Lovass-kúria (0.568 km)