Óvár (első középkori erődítés maradványai)

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Fő tér (ma: Piaţa Unirii) 25.
Egyéb adat:
Az egykori városfal maradványai ezen címek alatt találhatóak: V. Deleu u. 2–4. sz., Gheorghe Doja u. 7. és 23–25. sz., Topliţa u. 8–10. sz., Fő tér 25. sz., Matei Corvin u. 4. sz. (pince), Petroşani u. 1, 3, 21, 23. sz., Pavel Chinezu u. 5. sz., Emil Isac u. 10. sz., George Bariţiu u. 25. sz. A koordináták a Fő térre mutatnak!
Rövid leírás:
A korai Kolozs megye egyházi és világi-katonai központjából, a kolozsmonostori ispáni várból a várispánsági központ a 11-12. század fordulóján néhány kilométerrel keletebbre, a római kori Napoca város romjainak északnyugati sarkába, a később Óvárnak nevezett területre költözött. E települést a tatárok 1241-ben elpusztították. Újjáélesztését, újratelepítését István ifjabb király (a későbbi V. István király) szorgalmazta, új hospes falut telepítve nagyjából a mai fő téren álló Szent Mihály templom környékére. Míg az elpusztult erődítmény komolyabb szerepre már nem lelt, annál sikeresebben fejlődött a több kiváltsággal rendelkező, számos iparos és kereskedő által lakott hospesfalu.

A vélhetőleg a 13. században épült, nagyjából téglalap alaprajzú kővár nagy szögletes mészkő kváderekből épült fel. Sarkait több szögletes belső torony erősítette. (Az egykori, ma már szinte nyom nélkül elbontott falak vonala északon a Malomárok vonalán, a Híd utca nyugati-, a Fő tér és a Belmonostor utca északi telkeinek végében, valamint a Kandia és a Bástya utca közti parcellák határán húzódtak. Két kapujáról tudunk. Egyik a Mátyás király szülőháza előtti, tölcséresen szűkülő terecske déli végében állt, míg északon a Víz utcai kapu nyílott. A fekvő téglalap alakú vár északnyugati sarkán a Kandia utcai torony állt, míg délnyugati szegletében az ötvösök tornya.
Az Óvár a 15. sz. második felében, a megnövekedett méretű város központját körbevevő ún. Újvár felépültével vesztett katonai jelentőségéből: északi és nyugati falait befoglalták ugyan az Újvár erődítésébe, de déli és keleti részeit fokozatosan felszámolták, falait lebontották, árkait feltöltötték és területét kiparcellázták. A katonai jelentőségének teljes elvesztése után a tornyokat és kapukat a 18-19. században szinte hiánytalanul lebontották.

Az Óvárnak a mai Fő tér felé eső délkeleti saroktornyában, az ún. Toronyban már a középkor óta városi börtön működött, a 16. sz-tól főleg női fogvatartottak részére. Ez a bontástól szerencsésen megmenekült torony ma az Óvár egyik legépebb része, legkönnyebben a Fő tér 25. sz ház keskeny udvarán keresztül közelíthető meg. A börtön 1821-es felújítása alkalmából az akkori tömlöctartó, Kassai Mihály egy kis, naiv kialakítású táblácskával jelölte meg az épületet, ami ma is látható. A Toronyban ma Barlangászati Múzeum látogatható. Az Óvár további, épen álló falszakaszai a Bástya (Emil Isac) utcából nyíló George Bariţiu Líceum udvarán és a Híd (Regele Ferdinand) utca nyugati házsora néhány telkének végében húzódnak.