Megújulásunk támogatója:  

Őrtorony

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 33,264'
Hosszúság (lon):
E 19° 17,875'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől délre
Egyéb adat:
A torony helyreállított alapfalait a véglesi-vár kapujának közeléből induló földúton kereshetjük fel, mely déli irányban az erdővel borított Šamilovec-hegyre vezet
Rövid leírás:
A hatszögletű torony belső átmérője 8 m, fala kb. 1 m magas. Eredeti falvastagsága 1 m, a helyreállításkor az alapfalra felhúzott ráfalazás azonban csak 80 cm vastag. A toronyromtól 10 m távolságban, a dél-délkelet-délnyugati oldalon kb. 4 méter széles és 1 méter mély védőárok maradványa húzódik. Az északnyugat-észak-északkeleti oldalon az ároknak már csak a torony felőli pereme észlelhető, a többi elpusztult. A torony bejáratának helye ma nem látható. Egykor valószínűleg magasabban lehetett, mint a helyreállított falmagasság.

A torony építése Végles várának közelében a 16. század második felében vált szükségessé, miután a törökök 1554-ben elfoglalták Füleket, és állandósuló portyáikkal Zólyom vármegyét dúlták.
A Véglestől délre elhaladó középkori utat, mely a Krivány felől vezetett a Samilovec-hegy horpadásán keresztül a Szalatna (Slatina) - patak bal partján Észak-Nógrád felé, a török rablócsapatok elleni védekezésül gyakran kivágott fatörzsekkel és gallyakkal torlaszolták el. Az eltorlaszolt út miatt a bányavárosok panaszkodtak, hogy a Véglesen túli területekről nem tudnak élelmiszert beszerezni. Mivel Végles várából az utat nem lehetett sem belátni, sem megvédeni, ezért Dersffy István főkapitány a vártól nem messze, a hegyfokon egy katonákkal megrakott őrtornyot akart építtetni, melyről a fontos útvonal jól szemmel tartható. I. (Habsburg) Miksa magyar király vállalta az építési költségeket. A torony 1573 után készült el. Az utat ezután 30-40 fegyveres vigyázta, egészen a török idők végéig. Az építmény az 1600-as évek utolsó harmadában pusztult el.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-26 18:54:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.