Ortodox zsinagóga

Česká bašta (Cseh bástya) 5.
Rövid leírás:
Az újkori Felső-Magyarország fontos, erődített városának számító Érsekújvárba zsidók csak 1840 után költözhettek. Ezelőtt csak kereskedhettek, vásárokon vehettek részt, de éjszakára nem szállhattak meg a falakon belül. A 19. század második fele itt is a zsidóság jelentős számbeli gyarapodásának időszaka volt. A század végén a közösség két részre tagolódott: ortodoxokra és neológokra. Az érsekújvári zsidóság döntő többségét az 1938-ban újra Magyarországhoz csatolt városból, az itt kialakított gettóból 1944. júniusában két transzportban Auschwitzbe szállították, ahol többségüket megölték. A város neológ zsinagógája a háború idején egy bombázásban jelentősen megsérült, maradványait lebontották.

A ma is álló, orthodox zsinagógát a közösség 1885-ben építette fel. Miután gyülekezete elveszett, az épület elhanyagoltan állt évtizedekig. Felújítását csak 1989-ben kezdték meg. A hosszúra nyúlt folyamat 2008-ig tartott. Azóta az épületet a kis számú érsekújvári zsidó közösség használja, ez Szlovákia mindössze négy működő zsinagógájának egyike.

A puritán kinézetű, téglalap alaprajzú épület főhomlokzata hármas tagolású. Belül az épület két hosszabb és egy rövidebb oldala mentén öntött vas oszlopokon nyugvó karzat áll: a nők helye. A zsinagóga eredeti berendezése máig megőrződött. Középen a tóra olvasására szolgáló, kiemelkedő pódiumot, a bimát találjuk. Legszebb képzőművészeti alkotása az Aron Hakodesk, a szent frigyláda helyisége. A zsinagóga belső falfelületeit festmények díszítik, amint díszítettek eredeti ablakai is. Az épület szellőzőberendezéssel is rendelkezett, ennek réz rácsai a mennyezetem ma is láthatóak.

Az épületben, illetve azon kívül több emlékhely is látható. Míg a zsinagógán belül 19 táblán a holokauszt városi áldozatainak nevei olvashatóak, addig az épület külső falán holokauszt emléktábla, a parkban szobor látható. A szomszédos épület, egykor zsidó iskola, falán a budapesti svéd diplomata, az ezrek életét megmentő Raoul Wallenberg szlovák nyelvű emléktábláját helyezték el.

Az épület része a Szlovákia zsidó örökségét bemutató kulturális útnak.

Szépen felújított épület, gondozott a parkja is