Orsolya szüzek Szent István palotája

Lakóépület és üzlet
Republicii utca, 7 szám
Rövid leírás:
Az Orsolya-rend pompás díszítésű palotája volt hajdan a mára jellegtelenné vált kétemeletes Fő utcai ingatlan, amely a 20. század elején Szent István palotaként volt ismeretes Nagyváradon. Tervezője és kivitelezője Sztarill Ferenc, a kor kedvelt és elismert építésze volt, aki a velencei ihletésű szomszédos Rimanóczy-palotát követte az épület megtervezésekor, hiszen mindkét szintjét lóhereívre emlékeztető felső ívelésű, nyitott erkélysor tette egyedivé a város szívében. A palota 1906-ban épült, ám tervezőjének meggyűlt a baja a városi építésügyi hatósággal, amely nem találta kivitelezhetőnek a loggiaszerűen előreszökő erkélysort, pedig azok vasbeton szerkezetűek voltak, a filigrán oszlopokat és az aprólékos díszítésű íveket, mellvédeket kovácsoltvas merevítette.
Az épület 1944. októberében teljesen kiégett az azt követő minimalista helyreállítást tükrözi a mostani állapot. A korabeli tervek alapján érdemes volna visszaállítani az eredeti állapotot Nagyvárad műemlék övezetében.

Forrás: Péter Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.
2013-03-31 01:05:06

2016.09.20 11:45 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 3,460' E 21° 55,948' - egyéb

Az épület látható állapota remek. Az adatlap szerint, helyreállított, minimálisan. A falán található műemléki tábla szerint még az elnevezés sem egyezik.
Szent Anna Orsolya rendi templom és kolostor.
Épült 1772-től, átépítve 1858-ban neogót stílusban, bővítve 1877-ben. A templomot és a tőle északra fekvő épületrészt Szenczy István kanonok, míg a déli szárnyat Pier Ferenc kanonok építtette barokk stílusban.

Park Szálló (0.015 km)
Adorján-ház I. (0.103 km)