Orsolya-rendi kolostor

Templom és kolostor, rendház
strada Moscovei 1.
Egyéb adat:
Az egykori Fő utca és Apáca utca kereszteződésében épült fel az Orsolya-szüzek rendháza a Szent Anna templommal. A rend 1771-ben telepedett le a településen, Szentzy István babolcsai apát és váradi kanonok házat vett számukra egy leánynevelő intézet fenntartására, amelyet később zárdává alakítottak át. A 19. század közepén a zárdát átépítették és északi irányban egy újabb épületrésszel bővült, illetve a kolostorépület és a templom főhomlokzata gótizáló romanika stílusában átépült. Végül a 20. század elején Sztarill Ferenc váradi építész tervei alapján a Fő utcai szárny földszinti részén üzlethelyiségeket alakítottak ki, és a bejáratot az Apáca utcára helyezték át. Az épületben jelenleg is iskola működik, 1990 óta az Ady Endre Líceumnak ad helyet.
Rövid leírás:
1771-ben egy belső udvar köré szerveződő, téglalap alaprajzú épület került kialakításra. Homlokzata gótizáló romantikus stílust tükröz, amelyet 19. század közepén kapott. Az eredeti barokk stílusra mindössze a Fő utcai, kirakattá átalakított kosáríves kocsibehajtó utal. A folyosókat szegmensíves és kosáríves dongaboltozat fedi. A bejárati csarnokban töredékesen még ma is látható egy 19. századra datálható freskótöredék, amely Szent Orsolyát és egy másik női szentet ábrázol. Az épületet meghatározó romantizáló stílus párhuzamainak tekinthető a váradvelencei Szűz Mária plébániatemplom díszítése. Mindkettőnek geometrizáló, kubusos homlokzatkiképzése van.