Örmény katolikus templom

Múzeum utca (str. Muzeului) 5.
Rövid leírás:
A főleg kereskedelemmel és iparral foglalkozó örmények először 1672-ben költöztek nagyobb számban a városba. Istentiszteleteiket kezdetben házaknál, majd az \"Idegenek temetőjében\" állt fa kápolnában végezték, amely hamar szűkössé vált az egyre szaporodó örmény katolikus közösségnek. A hívek és örmény társulatok adományai révén 1730-ban sor kerülhetett a fatemplom lebontására és helyén 1733-ban már készen állt az új, egy hajós kőtemplom, 1734-ben pedig a torony is. A keletelt tengelyű, egy hajós, nyereg tetős, poligonális szentélyű, barokk templom tömegét több kisebb toldaléképület, pl. az északi és déli oldalon 1-1 oldalkápolna teszi mozgalmassá.

A templom berendezése egységes barokk. A négy oltár és a szószék 1752-54-ből való. 1889-ben, a templom felújításakor készültek a neobarokk mennyezeti freskók és a színes üvegablakok.

A templomot szabálytalan vonalú kőfal övezi, melynek keleti és nyugati oldalán 1-1 bástyaszerű építmény áll.