Öreg híd

Szlovénia
Híd
A városközpontban a Dráva fölött
Rövid leírás:
A nagy múltú stájerországi város, Marburg, a mai szlovéniai Maribor a Dráva két partján fekszik. E helyen ősidők óta átkelő, később állandó híd volt a folyón.

A városközpontban találjuk a legidősebb, ezért Régi hídnak (Stari most) elnevezett építményt. Istert még Állami híd (Državni most) és Fő híd (Glavni most) elnevezése is. A két parton a Koroška cesta és a Pobreška cesta utcák fogják közre.

A híd teljes hossza 270 méter. Két hídfője boltívekkel áttört kőből épült. Központi része, amely a Dráva fölé emelkedik, 166 m hosszúságú. Ez acélból készült, két mederpillérre támaszkodik és három acél ívet tartalmaz.

A híd építését 1913-ban fejezték be és ezen év augusztus 23-án adták át a forgalomnak. A II. Világháború idején központi részét lerombolták, ami később részben újjáépült. A híd legutolsó felújításai 1990-ben és 1998-ban zajlottak.

A leírás adatainak és képeinek forrása: wikipedia.org

Grand Hotel (35.321 km)