Órás torony

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Segesvár, a Felsőváros észak-keleti oldala
Rövid leírás:
Egyes elemeiben a 14. századból származó négyzet alaprajzú kaputorony, alatta vezet át a város keleti kapuja. Az öt emeletes, toronysisakja mellett négy sarkán fiatornyos, 64 méter magas torony mai formáját többszöri átépítések után nyerte el, ezek közül a legnagyobb mértékű az 1676-os tűzvész után egy esztendővel végzett felújítás. A torony (szemben a város többi, céhek által épített, karbantartott és felügyelt tornyával) városi tulajdon volt, védelmi funkciója mellett közigazgatási intézményeknek, egy időben a város tanácsának is helyet adott.
A torony a negyedik szintjén található, körülbelül két méter ármérőjű órájáról kapta a nevét. Az eredeti óraszerkezetet és a hozzájuk tartozó figurákat a 17. század közepén készítette Johann Kirchel órásmester (az 1676-os tűzvészben ezek is megsemmisültek, helyettük újakat készítettek). Délkelet, az Alsóváros felőli oldalon a hét napjai az órafigurák, amelyek 24 órában váltják egymást. Az épület a 19-20. század fordulója óta múzeum.

Domonkos templom (0.034 km)
Diáklépcső (0.171 km)