Megújulásunk támogatója:  

Öntött vas híd maradványa
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 47,918'
Hosszúság (lon):
E 19° 34,737'
Védettség van?
nem
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zlievárenská utca, az öntöde mai modern épülete előtt kiállítva
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Körülbelül 30 évvel azután, hogy a világ legelső, öntött vas hídja Angliában megépült, a szerény Zólyom megyei településen nem kevesebb, mint 3 ilyen híd is állt egy kisebb vízfolyás fölött. Ezeket helyben öntötték és 1810-ben, 1813-ban és 1815-ben építették fel. A maguk nemében a legelsők voltak az egész Habsburg Birodalomban.

Ma már egyik híd sem áll fenn. A legidősebb 152 éven keresztül szolgálta a közlekedést, míg aztán 1962-ben lebontották. A híd középső elemét megőrizték és a településen máig működő öntöde egyik irodaépülete előtti gyepen kiállították. Ennek szélessége 3 m. Eredetileg 5 db párhuzamos és összeszerelt, öntött vas ívből állt a híd, de ebből mára csak 3 ív maradhatott fenn. Középen egy zárókövet imitáló, trapéz alakú felületen Kisgaram korabeli német neve és a híd készítésének dátuma szerepel: Rohniz 1810. A híd fedését acél lemezek alkották, amelyre használata idején agyagréteget terítettek, ezen folyt a közlekedés.

A második kisgarami öntött vas hidat 1813-ban öntötték. Négy öntött vas ívből szerelték össze és 5 m hosszú volt. Felületét kővel borították, így unikális öntött vas jellege kissé feledésbe is merült. Számos javítás után 1942-ben bontották el. Erről sajnos se fénykép nem maradt fenn, sem egyetlen darabját nem őrizték meg.

A kisgarami öntött vas hidak legnagyobbikát 1815-ben készítették. 10,2 m hosszú szerkezetét 6 db egymással párhuzamos, öntött vas ív alkotta. Ezt a hidat 1945-ben a visszavonuló német csapatok pusztították el. Tönkrement alkotóelemeit beolvasztották. Szerencsére fennmaradt róla egy itt is látható, archív fényképfelvétel.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek forrása is ez.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-05-14 21:47:37
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.