Ólubló vára

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Ólubló
A település német neve: Altlublau
A település latin neve: Lublovia
Cím: A város északi peremén, a Zámocká (Vár) utca végén.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Magyar Királyság É-i határán létesült fontos kereskedőváros a 14. században indult rohamos fejlődésnek, ekkor ért el szabad királyi városi rangot. Várát az 1300-as évek legelején emelték a település fölötti Hegyeskőn. Ekkor épülhetett a vár legősibb része, a felső-vár kerek, zömök öregtornya, melyet palotaszárny és erős falak öveztek A vár a 14. sz elején az Aba nemzetség tartományúri hatalma alá jutott, de később Károly Róbert király visszavette tőlük ezen erősséget. Itt kötötte meg Luxemburg Zsigmond király 1433-ban azt a zálogszerződést, melynek értelmében 16 szepesi város (köztük Lubló) a lengyel király birtokába került. (A lengyel helytartó, a sztaroszta is a lublói várban székelt egészen a városok 1772-es „visszatértéig”.) A helytartói rezidenciát aktuális tulajdonosai – így pl. a 16. sz végétől a lengyel gróf Lubomirszky család) folyamatosan fejlesztették, bővítették. Így alakult ki – egy nagyobb, 16. századi tűzvészt követő – reneszánsz újjáépítés (pl. egy látványos, de ma tető- és födém nélküli reneszánsz palota építése), valamint a külső-vár olasz bástyáinak megépülte után a vár mai képe. Érdekesség, hogy a 18. században a várban raboskodott a legendás világutazó, Madagaszkár „királya”, Benyovszky Móric. A 2. világháborúban komoly sérüléseket szenvedett épületet a (cseh)szlovák műemlékvédelem példásan helyrehozta. A részben helyreállított vár ma Szlovákia egyik leglátványosabb, legforgalmasabb vára. A helyrehozott palotaszárnyakban és helyiségekben múzeum működik, nyaranta várfesztiválokat rendeznek itt.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)