Odescalchi-kastély

Forrás: Panoramio

Forrás: uzemneplany.sk

Forrás: pamiatky.net
Mierová utca - a falu központjában, a fő utcától délnyugatra
A falu neve 1899-ig Szkicó volt, sok műtörténeti leírásban máig így szerepel.
Rövid leírás:
Az olasz eredetű hercegi család sarja, Odescalchi Arthur (1836-1925) a történelem iránt érdeklődött szenvedélyesen: régi tárgyakat gyűjtött, történelmi tárgyú cikkeket publikált, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság alapító és választmányi tagja, valamint Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. A jeruzsálemi Szent János rend vitézei közt tartotta számon. A politkai életben mint országgyűlési képviselő, majd mint a főrendiház örökös tagja vállalt szerepet. Három feleségétől hét gyermeke született. Az extravagáns ember előbb Somogy megyei birtokán élt, majd 1880 körül a Bars megyei Szkicóra költözött, ahol felépítette új lakhelyét.

A viszonylag kis méretű, L alakú épület középkori várat utánoz. Hosszanti oldalán két kerek, mellvédes bástya ugrik előre, a főszárny végén a magas tetőzetű, szögletes Öreg-, vagy másképp „nyebojsza torony" emelkedik, melyhez kis kerek torony simul. Az Öregtorony külső oldalát három páros, neoromán stílusú ablak töri át; az épület külseje egyébként dísztelen. A két épületszárny belső udvart fog közre. Az épület zegzugos belseje egykor sok fegyvert és számos más tárgyat rejtett magában. Erről az 1889. május 28-án odalátogató Justh Zsigmond emlékezett meg:

„[…] sok falépcső, fagúter van az oldalán, tán csak ideiglenesen? Nem tudom, kívülről az egész elég primitív, belül azonban néhány szép piece. Mindjárt az előcsarnok igen sikerült. Fejér, meszelt falú igen tágas terem, nagy fenyőgerendák a padmalyon. Óriási kőkandalló a sarokban, amelyen régi szép fayence-ok. A falakon mindenütt régi fegyverek, lándzsák, sisakok, pajzsok. Az egyik sarokban régi gályahajó századok előtt készített mintája. A csarnokból íves folyosón, veres fenyőlépcsőkön jutunk az emeletre. Itt minden piece között pár lépcső. Jobbról a nagy hall, gyönyörű terem. Egészen a román és gót korszak ízlésében. Óriási nagy kandalló, faragott tölgyfa, régi vaszárú ajtók, az ablaknál kis székek kiemelkedve a falból - hol a "gót szűz" dobogó szívvel, primitív bájjal ülve várta vadkanra vadászó, ugyancsak gótikus lovagját! A gerendák alján jobbról és balról egy-egy festett címer. Az Odescalchi és Zichy címerek, ezután egy vonalban ezzel jön majd a 16 atyai és 16 anyai ős címere. A hall alatt (lépcsőkön megy le az ember) kis cella, ezalatt a nagy szalon, ez már sokkal gyengébb - ízlés szempontjából. Sok hamis perzsa szőnyeg.”

Az épületet vízesárok övezi, s eredetileg felvonóhíd kötötte össze a külvilággal. Falu közepén, lankás domboldalon áll, látótávolságra a szemközti hegy gerincén emelkedő, középkori hrussói várromtól. Körben vadaskert terült el.

Forrás: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.

Zsivány torony (8.242 km)
Vadászkastély (8.785 km)